Gümüşhane

Pestil Nedir ?

Pestil Nedir

Pestil Nedir ?

Pestil, meyvelerin çekirdeklerinin ve posalarının ayrılmasıyla ortaya çıkarılan özlerinden yapılır. Nişasta benzeri katkı maddeleriyle kıvamı arttırılan bu karışım, iyice pişirilir. Yufka haline getirilip kurutulan ürünlere, fındık ya da ceviz gibi kuru yemişler de katılabilir. Farklı malzeme eklemeleri ile ballı pestil gibi değişik tatlara ulaşılabilir.

Pestil malzemeleri, damak tadına göre değişebilmektedir. İlgi çekici tatlılarla birlikte de servis edilebilen pestil, yüksek besin değerine sahiptir. Yapım sürecinde ilk andan itibaren kullanılan tüm malzemeleri organik olan ürünler, organik pestil olarak birçok yerde satılabilmektedir.

Pestil Nasıl  Yapılır ?

Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık bulmakta zorlanıyorsanız, henüz pestil ile tanışmamışsınız demektir. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde halen yoğun olarak yapılmaktadır.

Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kağıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Çocuklarınızın yöresel ve doğal besinlerle tanışması için de pestiller ideal bir başlangıç olabilir. Evinizde çeşit çeşit pestil yaparak, meyve tüketmeyi keyifli ve lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Farklı meyvelerle hazırlanmış pestil tarifleri, özellikle kış aylarının enerji kaynağı olacak atıştırmalıklar arasına girecektir. Pestiller: dut, kayısı, üzüm, incir ve erik gibi birçok meyveden elde edilebilmektedir.

Pestil ne demek sorusuna cevap vermek gerekirse, meyvelerin ezme ve kaynatma gibi aşamalardan geçirilen özleriyle yapılan geleneksel bir atıştırmalık olduğu söylenebilir. Pestil yapımı, pişirme ve posanın ayıklanması gibi uzun ve zahmetli süreçlere sahip olmaktadır. Kurutma aşaması da pestil hazırlamanın önemli kısımları arasında yer alır.

Pestil Nasıl  Kurutulur ?

Kurutma öncesi süreçte meyvenin cinsine göre küçük yapım farklılıkları ortaya çıkabilir. Sahip olduğunuz tarifin gerektirdiklerini yapmak, kıvamı yerinde bir pestil hazırlayabilmenizi kolaylaştıracaktır. Pişirme işleminin sonucunda pestili, temiz bir beze sererek kurutmak gereklidir. Cevizli pestil nasıl yapılır ya da dut pestil nasıl yapılır gibi sorulara cevap arayanlar, kurutma kısmı hakkında doğru bilgilere sahip olmalıdır. Kurutma işlemini güneşli ve sıcak bir yerde yapmak oldukça önemlidir.

Pestil Hangi Yöreye Aittir ?

Pestiller tüm Anadolu’da bulunmakla birlikte, yöresel meyvelere göre bazı yerlerde daha yoğun olarak yapılır. Erik pestili daha çok İç Anadolu Bölgesi’nde tercih edilirken; üzüm pestili de Anadolu’nun birçok köşesinde sıklıkla yapılmaktadır. Dutlu pestil köme ve dut pestilinin en çok yapıldığı yerlerin başında Gümüşhane gelir. Pestil köme nedir sorusuna cevap vermek gerekirse, pestilin farklı şekillendirilmiş bir çeşidi olduğu söylenebilir.

Kaynak: https://www.nefisyemektarifleri.com/blog/pestil-nasil-yapilir/